marți, 8 decembrie 2009

Primul nostru cantecel

Dupa ce v-am plictisit cu teoria destul, avem si niste practica. Incepem cu un cantecel de craciun (ca tot de apropie) cunoscut de toti: jingle bells. Este un cantecel extrem de simplu pe chitara si in acelasi timp unul dintre cele mai cunoscute. Intotdeauna pe langa imaginea cu cantecul voi posta un fisier audio care va reproduce cum trebuie sa sune cantecul pe chitara (mai mult sau mai putin, dar va fi un singur intrument si notele vor fi cele pe care le veti vedea) si un fisier .gp5 pentru guitar pro. Guitar pro este un soft destinat chitaristilor in care puteti face multe lucrui, dar nu recomand sa il folositi ca instrument de exersat (desi poate vi se va parea mai usor folosindu-l in timp ce exersati). Va recomand sa luati imaginea .bmp pe care v-o pun la dispozitie, sa ascultati de cateva ori cum trebuie sa sune rezultatul final si sa exersati. Veti progresa mai rapid astfel.



Acum sa vedem cum cititi ce e aici. Aveti partitura, si dedesubt tabulatura (cele 6 linii reprezinta tabulatura). Tabulatura este foarte usor de citit: sunt 6 lini paralele, a corzi la chitara. Linia de sus reprezinta coarda 1, iar linia de jos coarda 6. Pe linii sunt cifre. Cifrele reprezinta fretul pe care tineti degetul cand ciupiti coarda respectiva. 0 inseamna ca ciupiti coarda libera. 2 de exemplu inseamna ca ciupiti coarda respectiva cu degetul pe fretul 2.
Acum stim melodia. Dar de unde stim durata notelor? De aceasta am pus partitura deasupra. Din loc in loc vedeti niste bare verticale, numerotate. Ele delimiteaza masurile (numerotarea nu este obligatorie, dar ne ajuta). Masurile sunt niste bucatele de cantec de durate egale. Masurile noastre au 4 timpi (va spun mai tarziu de unde stiu). Timpul este o bataie a metronomului (un dispozitiv care scoate batai la durate egale).
Dupa cum observati fiecarei note de pe partitura ii corespunde una de pe tabulatura. Ele sunt una si aceeasi nota. Partitura, spre deosebire de tabulatura, "ne spune" si duratele notelor. Asadar, cerculetul ingrosat si gol se numeste nota intreaga si are 4 timpi. Cerculetul gol cu codita se numeste doime si are 2 timpi. Cerculetul umplut cu betisor se numeste patrime si are un timp. Adica o nota intreaga=2 doimi=4 patrimi. Nu trebuie sa exersati cu metronomul, dar incercati sa pastrati aceasta egalitate. Altfel spus, o patrime=jumatate de doime=un sfert de nota intreaga. Cam asta despre durate.
Asa cum am spus si mai devreme, deoarece cantecul acesta se canta pe primele 3 freturi, degetului 1 ii revine fretul 1, degetului 2, fretul 2 si degetului 3 fretul 3.

Aici aveti fisierul .gp5, un micut fisier audio care va "arata" cum trebuie sa sune si paritura cu tabultaura pe care o vedeti si pe site.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu