duminică, 6 decembrie 2009

Cum acordam chitara?

Chitara trebuie acordata. Puteti face acest lucru folosind ApTuner. Pentru aceasta va trebuie un microfon. Ciupiti o coarda libera, si vedeti unde se duce indicatorul din partea stanga. El trebuie sa fie unde scrie E4 pentru coarda 1, unde scrie B3 pentru coarda 2, G3 pentru coarda 3, D3 pentru coarda 4, A2 pentru coarda 5 si E2 pentru coarda 6. Cand il aduceti aproape de acest simbol, in partea din stanga sus, trebuie sa scrie acelasi lucru. Daca indicatorul e mai sus de aceasta nota (E4 de exemplu reprezinta o nota) trebuie sa slabiti coarda, daca e dedeubt trebuie s-o stangeti. Cu grija sa nu se rupa. Cand il aduceti aproape de indicator in partea din stanga-sus va scrie aceeasi nota. Acum trebuie sa aduceti si indicatorul (acul) din centru la 0.00 (aproape de aceasta valoare, nu trebuie sa fie exact). Daca e cu - trebuie sa stangeti coarda, daca e cu + trebuie sa o slabiti.
Alta metoda este folosirea unui diapazon. Loviti diapazonul de ceva dur si ascultati nota. Nota este un La, si o gasim pe coarda 1 fretul 5. Ajustati coarda in asa fel incat cand ciupiti coarda 1 cu un deget pe fretul 5 sa se auda aceeasi nota ca cea scoasa de diapazon. Apoi mergeti cu degetul pe fretul 5, coarda 2. In aceasta pozitie trebuie sa obtineti aceeasi nota ca cea scoasa atunci cand ciupiti coarda 1 libera (adica fara sa o atingeti). La toate corzile daca apasati cu degetul pe fretul 5 trebuie sa obtineti aceeasi nota ca cea scoasa atunci cand ciupiti coarda urmatoare libera, cu exceptia corzii 3, unde trebuie sa tineti degetul pe fretul 4. Aceasta metoda este mai dificila si mai nesigura, si riscati sa rupeti multe corzi.
La incput trebuie sa verificati acest lucru si sa vedeti cat de usor se dezacordeaza, si apoi o acordati cand e cazul. Cu timpul va veti da seama cand nu e acordata. Corzile se vor dezacorda de la sine cand le puneti, cateva ore cele de metal, iar cele de plastic chiar si 2 saptamani pana se fixeaza.
Daca chitara se dezacordeaza des, trebuie sa schimbati corzile. Cumparati un set nou de corzi metalice sau de plastic (in functie de cum au fost corzile originale). Eu folosesc Alice si, pe langa faptul ca sunt ieftine fata de celelate marci, sunt foarte bune. Pentru o chitara acustica, montarea se face astfel: se slabeste coarda foarte mult, se scoate (cu grija!) nut-ul din cordar (bridge) se scoate coarda, se introduce coarda noua, se fixeaza nut-ul, se introduce celalalt capat al corzii in gaura din sisetemul de prindere si se strange. Aveti grija sa le montati EXACT la fel cum erau cele initiale. Cantati putin si cam dupa o zi veti vedea ca nu se va mai dezacorda asa des. S-ar putea ca in timp ce o acordati sa de auda o pocnitura. Asta inseamna ca s-a fixat coarda, sa nu va speriati.

Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu