sâmbătă, 5 decembrie 2009

Ce chitara sa imi cumpar?

Pentru a sti ce chitara vreti sa cumaprati trebuie sa stiti mai intai ce gen vreti sa abordati. Chitarele se imaprt in 2 mari grupe:

-cu sunet amplificat (electric): nu au cutie de rezonanta (de fapt corpul lor actioneaza ca o cutie de rezonanta, dar nu in modul unei chitare acustice). Nu se poate face o impartire pe grupe a acestui tip de instrumente dar voi incerca sa prezint caracteristicile acestora.
Chitara electrica are doze care preiau sunetul corzilor si il duc la amplificator. Sunt de 2 tipuri: single-coil (S) si humbucker (H). Pe o chitara se pot pune maxim 3 doze in diferite configuratii: SSS, HSS, HH, SSH, etc.
Dozele single-coil au un sunet mai ascutit si fac chitara sa sune "normal", clasic. Sun folosite de obicei l arock sau pop. Humbuckerele au un sunet mai grav si se folosesc in general in hard-rock, blues si jazz. Evident, ca incepator puteti folosi doze single-coil si pentru hard-rock de exemplu pentru a exersa, dar sunetul va fi  diferit.
Chitarele electrice au de obicei 6 corzi, dar sunt si tipuri cu 7 sau 12 corzi. La cele cu 7 corzi, o coarda se foloseste pentru a dubla o alta coarda sau pentru a va ajuta in acorduri dificile. Cele cu 12 corzi au un sunet mai "plin". Exista si chitare cu 2 grifuri. De faptu sunt 2 chitare cu corpurile lipite, fiecare avand un circuit separat. Una are 6 corzi si una 12.
Totusi, pentru inceput, va recomand o chitara normala, cu 6 corzi.

-chitarele cu cutie de rezonanta (sunt recunoscute dupa gaura/gaurile din ele) se impart in 4 grupe:

1. Chitare clasice, concepute special pentru muzica clasica, au griful (tastiera) mai lata si permite atingerea unei corzi fara riscul de a le atinge si pe celalalte. Au de obicei 3 corzi de plastic (nylon) si 3 de plastic (niste fibre de plastic) invelite cu metal. Exista zi chitare clasice cu 10 sau 12 corzi. Totusi, pe ele este mai dificil sa luati acordurile datorita grifului lat si a spatiilor mari dintre corzi, mai ales pentru cei cu maini mici.
2. Chitara acustica (numita si chitara western sau folk) este cea mai cunoscuta chitara cu cutie de rezonanta si este folosita in majoritatea genurilor muzicale, de la pop la folk sau rock. Exista modele cu 6, 7, sau 12 corzi, de metal de obicei.
3. Chitara de rezonanta are in locul gaurii din cutia de rezonanta un rezonator din metal. Are un sunet specific si este folosita cu precadere in blues.
4. Chitara electro-acustica este o chitara care are in interiorul cutiei de rezonanta o doza pentru chitara acustica.

Va recomand sa va luati o chitara nu foarte ieftina pentru inceput (intre 400-600 lei pentru cele cu cutie de rezonanta si 600-800 lei pentru cele fara cutie de rezonanta) cu 6 corzi, obisnuita. Asa veti putea invata pe un instrument acceptabil si va veti forma corect urechea muzicala. Si daca va saturati de acest hobby, nu veti pierde foarte multi bani.
Ce trebuie sa stiti cand cumpatati o chitara? Cel mai important e sa stati comod cu ea, sa nu fie prea mare sau prea mica. Cand mergeti sa o cumparati, rugati vanzatorul sa v-o acordeze si sa cante ceva la ea sa vedeti cum suna. Uitati-va in prealabil pe youtube si vedeti cam cum ar trebui sa sune. Daca vanzatorul nu stie sa cante la chitara, ciupiti corzile si vedeti daca suna bine, adica daca nu se aude infundat sau ceva de genul acesta. Verificati ca, atunci cand este acordata, griful sa nu stea curbat. Si...sa o cantati sanatos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu